Νέα

Ενεργειακό πιστοποιητικό: Πώς υπολογίζεται πλέον στις αγγελίες πώλησης/μίσθωσης ακινήτων

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Νέα δεδομένα στις αγγελίες για ακίνητα φέρνει το 2021. Ειδικότερα, σε κάθε ακίνητο πλέον που διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, αποτελεί πλέον υποχρέωση να αναφέρεται στην αγγελία η ενεργειακή κλάση του, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 19 Νοεμβρίου με τίτλο «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων».
Ουσιαστικά, κάθε ακίνητο που διαφημίζεται σε αγγελία από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή/και από ιστοσελίδα κτηματομεσιτικού γραφείου, θα πρέπει πλέον να φέρει την ενεργειακή κλάση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση,απαιτείται να έχει ήδηΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση –αναφορά στα μεσιτικάγραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Συνεπώς κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ.

Τα  μεσιτικά  γραφεία  μπορούν  να  αναλαμβάνουν  εντολή  μεσιτείας  υπό  την προϋπόθεση  ότι  πριν  την  οποιαδήποτε  διαφήμιση  και  καταχώριση  (τύπο,  διαδίκτυο, ακόμη  και  σε  αναρτήσεις  και  καταλόγους  στην  έδρα  τους)  θα  έχουν  τα  στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ. Οι  διαφημιστές,  οι  εφημερίδες  και  οι  ηλεκτρονικές  σελίδες  αγγελιών  δεν  θα παραλαμβάνουν  αγγελίες  προς  δημοσίευση  που  δεν  θα  έχουν  δήλωση  ενεργειακής κατηγορίας. Η εφαρμογή των ανωτέρω,είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

You might be interested in …