Νέα

Η «εικόνα» στην αγορά κατοικίας σε Ηράκλειο και Χανιά

Ο τομέας των κατοικιών στην Κρήτη είναι πιθανό να υποστεί τις λιγότερες απώλειες. Η ζήτηση για στέγαση στα Χανιά και το Ηράκλειο είναι σταθερά υψηλότερη από την προσφορά και αυτό δεν θα αλλάξει εύκολα. Προσωρινά ορισμένοι αγοραστές ενδέχεται να αναβάλουν ή να σταματήσουν την αναζήτησή τους ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας. Ακόμα και αν πολλά νέα σπίτια εισέλθουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, απλά θα ικανοποιήσουν τη μακροχρόνια ζήτηση. Τυχόν πίεση στις τιμές, θα αφορά κυρίως στα ακριβά ακίνητα, δηλαδή είτε μεγάλα σπίτια είτε αυτά που έχουν τιμή πάνω από τον μέσο όρος (σε ευρώ/τ.μ). Αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα της Danos (An alliance member of BNP Paribas Real Estate) – Melakis για την αγορά κατοικία στην Κρήτη.

Κατά το report, η τρέχουσα κρίση υγείας δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά κατοικιών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό προς το παρόν σταμάτησε. Οι επιπτώσεις της κρίσης αντικατοπτρίζονται τόσο στις τιμές των κατοικιών όσο και στα ενοίκια, με σημαντικές παραλλαγές σε τοπικό επίπεδο. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι η αγορά διαμερισμάτων, ειδικά σε αστικά κέντρα, θα υποστεί πίεση, κυρίως λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση με τουριστικό χαρακτήρα.

Όσον αφορά στις τιμές στο Ηράκλειο, το range είναι μεταξύ 1.700 και 3.000 ευρώ το τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη, μεταξύ 1.700 και 2.500 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Μεσαμπελιές, στα 1.600 με 2.200 σε Κορώνη Μαγαρά και 1.700 με 2.300 ευρώ/τ.μ στις Πατέλες Ηρακλείου. Στις ίδιες περιοχές, τα ενοίκια κυμαίνονται στα 7-9 ευρώ/τ.μ., στα 5-8 ευρώ/τ.μ., στα 4-5 ευρώ/τ.μ. και 5-7 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα τον μήνα.

Στα Χανιά, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται σε εύρος 1.600-1.900 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Χαλέπα, στα 1.450-1.650 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Λενταριανά/Αμπεριά, στα 1.550-1.800 ευρώ/τ.μ. στη Νέα Χώρα, στα 1.800-2.100 ευρώ/τ.μ. στην περιοχή Δικαστηρίων και στα 750-1.200 στο κέντρο. Αντίστοιχα για τις ίδιες περιοχές οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται σε 3-4 ευρώ/τ.μ (Χαλέπα), σε 4-5 ευρώ/τ.μ., σε 4-5 ευρώ/τ.μ. στη Νέα Χώρα, σε 4-6 ευρώ/τ.μ (Δικαστήρια) και 3-4 ευρώ/τ.μ (περιοχή Κουμπές) τον μήνα.

Όσον αφορά στο retail, οι προβλέψεις για τον τομέα λιανικής αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. ο τομέας του εμπορίου στα Χανιά, για παράδειγμα, είναι από αυτούς που επηρεάστηκαν περισσότερο,  οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές αγωνίζονται επί του παρόντος για να επιβιώσουν. Η μείωση του εισοδήματος από ενοίκια έχει άμεσο αποτέλεσμα σχετικά με την αξία των ακινήτων σε αυτή την κατηγορία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερα σε αυτήν την περίπτωση για την αγορά καταστημάτων σε περιοχές που δεν είναι «πρώτης προβολής».

Η πιο εμπορική περιοχή στα Χανιά είναι το Παλιό Λιμάνι, όπου οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 30 – 40 €/τ.μ. ενώ συγκεκριμένοι μικροί χώροι μπορούν να φτάσουν ακόμη και 50 ευρώ/τ. μ., με πιο εμπορικούς δρόμους τις οδούς Χάληδων, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη όπου οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 25 – 45€ / τ.μ. Αυτό που επέφερε ο Covid-19 στο τοπίο είναι τα πολλά κενά καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους, όπως η Σκαλίδη. Πριν από δύο χρόνια, ήταν αδύνατο να βρεθεί ένα κενό κατάστημα στην κεντρική περιοχή, αλλά τώρα έχει γίνει πολύ δύσκολη η μίσθωση ακόμη και αυτών που είναι διαθέσιμα.

Στο Ηράκλειο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μικρά καταστήματα εντός των παλαιών βενετσιάνικων τειχών, αλλά υπάρχουν επίσης κενά καταστήματα. Οι περισσότερο εμπορικές περιοχές είναι η οδός Δαιδάλου, η οδός 1866 και η πλατεία Λιονταριών, όπου οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 25-55 € / τ.μ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά καταστήματα διαθέσιμα στη Δαίδαλου και οδό 1866, λόγω των ιδιαίτερα ψηλών ενοικίων που ζητούνται, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.  

Στο Ρέθυμνο, στην Παλιά Πόλη, οι τιμές ενοικίασης ποικίλλουν από 15 – 35 € / τ.μ. στην οδό Αρκαδίου (ανοδικές τιμές στο βόρειο τμήμα) και από 8 – 15 € / τ.μ. σε δεύτερης προβολής δρόμους (Γερακάρη, Εθνικός Αντιστάσεως). Τέλος, στο Λασίθι, η εμπορική δραστηριότητα βρίσκεται μόνο στο το κέντρο της πόλης και τις παράκτιες ζώνες. Η σχετικά μικρή προσφορά για καταστήματα λιανικής οδήγησε σε πολύ υψηλές τιμές ενοικίασης σε πολλές περιπτώσεις.

You might be interested in …